piątek, 7 lutego 2014

Zawijaski ze schabu na kaszy gryczanej


Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu  Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A.


Już tak dawno nie robiłam zrazów zawijanych , że jak robiłam wczoraj zakupy u rzeźnika i trafiłam na ładny szeroki schab bez kości wiedziałam już co dziś   na obiad. Z jednym mam ostatnio problem- zrazy czy bitki to potrawy które robi się w większej ilości a nie 2 sztuki. No ale u mnie inaczej się nie da. Muszę po prostu robić w małym garnuszku.  Poeksperymentowałam trochę z nadzieniem - i co najistotniejsze podałam z fantastyczną kaszą gryczaną ugotowaną na sosie ze zrazów.



Zrazy usmażyłam na smalczyku z ziołami ogrodowymi i przyznam , że Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym , że potrawa smakowała tak jak bym użyła prawdziwego smalcu .



Czas : 1,5 godziny


Składniki :


2 grube kotlety z szerokiego schabu

8  małych plasterków salami

2 małe korniszony

2 kawałki suchej skórki z bułki

garstka ( mała) suszonych grzybów ( krojone)

2 płaskie łyżeczki  musztardy z całymi ziarnami gorczycy

2 małe łyżeczki miodu

sól do smaku

pieprz mielony do smaku

papryka mielona słodka do smaku

maggi w płynie

2 łyżki mąki

2 średnie cebule białe

4 łyżki smalczyku  Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi

1 łyżka oleju

2 szklanki  ciepłej wody

1 listek laurowy

1 ziele angielskie

8 ziaren czarnego pieprzu

10 dag kaszy gryczanej prażonej

natka pietruszki


Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Odstawić na 30 minut. Ugotować.
Wyjąć grzyby i pokroić jeśli były za duże ( wywar zostawić).



Mięso rozklepać przez foliowy woreczek  na szerokie płaty.

Posmarować olejem i zostawić na 15 minut.

Posypać pieprzem , papryką , solą z obu stron.

Posmarować miodem i musztardą od środkowej strony płatów.



Na środek każdego kotleta położyć plasterek salami, kawałek cebuli ( dałam białe części od szczypioru), korniszon, suchą skórkę bułki .



Zwinąć zrazy  ( nie wiązałam , ani nie spinałam zrazów bo były dość szerokie i dały sie dobrze zwinąć). Oprószyć mąką.




W małym garnku o grubym dnie  rozgrzać  smalczyk i usmażyć na złoto usiekaną drobno cebulę.

Odsunąć ją ( cebulę) na bok i włożyć zrazy. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.



Zalać wodą z moczącymi się w niej grzybami. Wrzucić liść laurowy , ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wlać łyżeczkę maggi w płynie.  Dusić ok. godziny na bardzo małym gazie.



Wyjąć zrazy i zawinąć w folię aluminiową by nie stygły.



Odmierzyć sos  i  ( z grzybami i cebulą -razem) i uzupełnić wodą by było 2 i 1/4 szklanki płynu - wsypać kaszę - wymieszać i gotować na małym gazie 30 minut aż kasza wchłonie cały płyn.



Wsypać do kaszy usiekaną natką pietruszki -wymieszać.



Ułożyć na kaszy zrazy ( można lekko ją rozchylić i umieścić zrazy w ,, dołkach") , przykryć garnuszek szczelnie i odstawić  zawinięty w koc na 15-30 minut ( będzie smaczniejsze , a zrazy się podgrzeją w kaszy).


Podaję z klasycznymi surówkami :buraczki, kiszony ogórek, por z jabłkiem i marchewką.




2 komentarze:

Unknown pisze...

smaczny pomysł:)

Majana pisze...

Te zawijaski muszą dobrze smakować.
Bardzo dziękuję za udział w konkursie :)