O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

sobota, 5 kwietnia 2014

Pulpety wieprzowo-wołowe w sosie chrzanowym

I znów potrawa z cyklu oczywistych . Gotuję od zawsze i do głowy mi nie przyszło , że jak już moim dzieciakom podałam przepis na klopsiki w sosie koperkowym to zmiana sosu jest problemem. Ale okazuje sie , że czasem trzeba ,, łopatologicznie,, . Sos to w końcu sprawa podstawowa :). Na wszelki wypadek podam przepis i na pulpety w sosie chrzanowym i osobno na kilka wersji sosu chrzanowego.

Trochę ,,udoskonalona,, wersja bo spodobał mi sie pomysł na szwedzki  sposób podawania klopsików w sosie chrzanowym ( można ten element pominąć )



Czas: 45 minut


Składniki:


Na pulpety:


1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 jajko

1 średnia bułka

3 łyżki otrębów pszennych

1 szklanka mleka

sól do smaku

pieprz mielony  do smaku

maggi w płynie do smaku

1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki)

mąka do oprószenia


Na sos:


1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów

0,5 szklanki słodkiej śmietanki

2 łyżki masła

1 łyżka oleju z pestek winogron

2 płaskie łyżki mąki

3 łyżeczki ostrego chrzanu tartego ze słoiczka

szczypta soli

szczypta cukru


Dodatkowo:

6 pełnych łyżeczek żurawiny ( lub borówki) do mięs


Zagotować wywar warzywny  i trzymać wrzący pod przykryciem. Namoczyć połamaną na kawałki bułkę w mleku. Odcisnąć dokładnie.



Masę na pulpety dokładnie wyrobić  

(  mięso, odciśniętą bułkę, otręby, jajko )



Doprawić pieprzem mielonym ,solą, i maggi w płynie. .



Podzielić na porcje . Utoczyć 12  kulek-pulpetów i obtoczyć  je w mące .






Gotować na wrzącym wywarze  20 minut.



Wyłowić łyżka cedzakową.



W garnuszku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem.

Posypać mąką - wymieszać.



Zalać wywarem z gotowania pulpetów zmieszanym ze śmietanką .



Dodać chrzan i doprawić sos do smaku.

Włożyć pulpety. Dusić ok. 5 minut.



Pulpety podawać na głębokim talerzu w sosie. Do tego kleks żurawiny.

Ja podaję z ziemniakami bez dodatkowej surówki.


*  12 pulpetów to zdecydowanie za dużo dla nas. Więc dzielę je na 3 porcje i mrożę razem z wywarem z ich gotowania .



2 komentarze:

Justyna Żak pisze...

wygląda bardzo smacznie:)

Kasia S, pisze...

pyszny domowy obiadek !

Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda