piątek, 18 kwietnia 2014

Stek z rekina z japońską nutą


Co prawda stek z rekina i to w dodatku z japońskim smaczkiem to nie koniecznie polska tradycja wielkanocnego postu , ale świat się globalizuje , a w końcu rekin też ryba. Potrawa jest jak najbardziej postna. A jakich przypraw dodamy to już chyba nie ma znaczenia . W każdym razie w tym ,,szale,, przygotowań do Świąt ( którym podobno nie uległam) takie podejście do rybki zupełnie mi odpowiada.


Czas :15 minut +marynowanie

Składniki:

2 steki z rekina
2 łyżki sosu Teriyaki
1/4 cytryny
1/2 pomarańczy
pasek skórki pomarańczowej
szczypta cukru trzcinowego
pieprz kolorowy grubo mielony
2 łyżki mąki do oprószenia
olej ryżowy do smażenia
2 saszetki Instant Miso Soup
1,5 porcji makaronu błyskawicznego z 2 zupek ,, chińskich"
1/2 litra wody

Usiekać kawałek skórki pomarańczowej ( wyciąć biały miąższ ) .


Przygotować marynatę z soku z cytryny, pomarańczy, łyżki oleju, posiekanej w paski skórki pomarańczowej , cukru, szczypty pieprzu i sosu Teriyaki.


Rozmrożone i osuszone steki zalać marynatą i zostawić na godzinę.


Rozrobić we wrzącej wodzie saszetki miso ( chodzi o to by bulion był bardzo intensywny bo ma nadać smak makaronowi)


- wrzucić makaron- przykryć.


Rekina wyjąć z marynaty i osuszyć.


Posolić i posypać pieprzem.


Oprószyć mąką.


Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.


Odcedzić makaron.

Podawać rekina z makaronem i surówką z sałaty, ogórka i rzodkiewek .

* Można podać dodatkowo sos Teriyaki do polania ryby.

Brak komentarzy: