środa, 2 kwietnia 2014

Zielona jarzynowa z pierożkami a'la ravioli


Powodów dla których gotuje się jakąś potrawę ( albo jej wariant) jest wiele. Chęć na coś,  dieta. ,,porządki w lodówce,,, itd. Nie mam pojęcia który z tych powodów był decydujący w tym , że zaczęłam gotować dzisiejszą jarzynówkę. Na pewno po wczorajszych plackach ziemniaczanych przyda się coś lżejszego. Na pewno lodówce przyda się przedświąteczne odnowienie zapasów .Połączywszy jedno z drugim wyszła smaczna  zupka z pierożkami.



Czas: 1 godzina

Składniki:

Na zupę :

1 kotlet schabowy bez kości ( i tłuszczu)
1 średnia marchewka
1/6 średniej pietruszki
kawałek selera ( wielkości użytej pietruszki)
1/4 pomidora
1/2 białej cebuli
1/2 średniej czerwonej cebuli
kawałeczek białej części pora ( tak ze 3 cm)
3 duże liście sałaty
3 gałązki natki pietruszki
3 gałązki  koperku
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
5 ziaren czarnego pieprzu
3 zimnej szklanki wody
0,5 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
1 łyżka maggi w płynie ( lub szczypta innej przyprawy do zup w proszku)
6 łyżek słodkiej śmietanki

Na pierożki:

kotlet ugotowany w zupie
1/2 szklanki mąki + mąka do podsypywania
1/3 szklanki wrzącej wody
sól do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
majeranek do smaku

Obrać warzywa. Umyć. Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej marchew, pietruszkę i seler.
Por i obie cebule pokroić w pół plasterki i rozdzielić na ,,piórka,,.


Na suchej patelni rumienić mieszając utarte warzywa razem z cebulami i porem ( jak do rosołu tyle że utarte ).


Umyć liście sałaty. Oberwać grube żyłki i pokroić w grube paski. Pozostałe części liści przesiekać i odłożyć.
W garnku ułożyć opieczone warzywa, kotlet, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, pomidor i żyłki z sałaty. Zalać 3 szklankami wody , dolać maggi i gotować 40 minut ( najpierw doprowadzić do wrzenia , a potem skręcić  gaz i niech ,, pyrka,, jak rosół pod uchyloną pokrywką ).


Wyjąć z zupy kotlet. Zmielić. Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem.


Przygotować parzone ciasto na pierożki zalewając osoloną mąkę wrzącą wodą. Wyrobić elastyczne ciasto.


Rozwałkować. Pociąć na paski szerokości ok.3 cm .
Na cieście układać porcje farszu.



Przykryć drugim paskiem. Skleić ciasto wkoło farszu i przyciąć radełkiem kwadratowe pierożki ( podobne do ravioli) - z tej porcji wychodzi 12 pierożków.


Gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną.
Wyłowić łyżka cedzakową.


Oberwać  umyte i odsączone listki od gałązek natki pietruszki i kopru.
Koper , pietruszkę i liście sałaty zmiksować  z 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody .


Podgrzać zupę. Dodać do niej zmiksowaną pastę z ziół i sałaty - zagotować. Doprawić do smaku.


Podawać  wlewając zupę na talerz i tam mieszając ze śmietanką  ( 3 porcje). Do zupy wkładać pierożki ( po 4 sztuki ).
Dekorować grubo mielonym kolorowym pieprzem i listkami ziół.

* Mała uwaga - jeśli ktoś nie lubi smaku natki pietruszki to niech zamiast niej użyje tylko sałaty i kopru bo w tej wersji natka zdecydowanie przebija. 

** Jeśli nie macie ,, lenia" to można  zupę wlać w miseczki ,  a pierożki podsmażyć na rumiano i podać osobno.

1 komentarz:

ERROR 404 pisze...

Bardzo ciekawy blog :)
Przepis smakowity i warty wypróbowania :)

Pozdrawiam,