sobota, 31 maja 2014

Gołąbki z mięsem i fasolą


Rośliny strączkowe są doskonałym zamiennikiem mięsa. Wpadło mi do głowy , że można by spróbować zastąpić fasolką ziarnistą część mięsa w gołąbkach ( nie ukrywam pierwotny zamysł był spowodowany tym ,że mielonego było trochę za mało ).Przygotowałam normalny farsz i dodałam odsączoną z sosu pomidorowego fasolkę. Po wymieszaniu doprawiłam. Gołąbki wyszły fantastyczne - bardzo delikatne.



Czas: 2 godziny

Składniki:

14 dużych liści młodej kapusty
35 dag mięsa mielonego *
10 dag ryżu jaśminowego
2 duże cebule
1 puszka fasoli ziarnistej w sosie pomidorowym ( 400 g razem z sosem pomidorowym )
1/2 szklanki usiekanego koperku
pieprz do smaku
maggi w płynie do smaku
szczypta przyprawy warzywnej ( typu Jarzynka , Kucharek, Vegeta lub jaka kto używa )
papryka mielona do smaku
6 dag koncentratu pomidorowego
cukier do smaku
3 łyżki oleju z pestek winogron
1,5 litra wywaru warzywnego

Ugotować al'dente ryż. Ostudzić.
Obrać i usiekać cebule. Zeszklić na oleju.


Odcedzić z sosu fasolkę ( sos zostawić).
Wymieszać mięso mielone , ryż, fasolkę, cebulę, koperek. Doprawić maggi, jarzynką, pieprzem i papryką.


Kapustę  ułożyć w dużym garnku zalać  wodą i doprowadzić do wrzenia.
Zdejmować   kolejno sparzone największe liście .


Ściąć z każdego liścia gruby nerw .


Nakładać na liście porcje farszu i zwijać kształtne pakunki ( jak krokiety).


Na dnie garnka ułożyć kilka liści  kapusty .


Zwinięte gołąbki ułożyć w garnku ściśle jeden obok drugiego ( z tej porcji wyszło mi 14 dużych gołąbków).


Zalać wywarem warzywnym i gotować 1 godzinę na małym gazie .


Wyjąć gołąbki.


Odebrać kubek wywaru  i rozrobić w nim koncentrat . Wlać do garnka razem z sosem od fasoli. Doprawić sos do smaku. Wymieszać i podgrzewać kilka minut.


Można sos zaprawić śmietaną i zagęścić mąką.

* Połowa pieczeniowej wołowej , połowa łopatki wieprzowej .

Brak komentarzy: