środa, 4 czerwca 2014

Jajka na miękko z wkładką


Jajka na miękko to nie tylko delikatna propozycja na śniadanie . Przetestowałam kilka wersji jajek na pół miękko podawanych na zimno ( jako przystawkę ) z pikantnymi dodatkami. Tak podane jajka są nawet smaczniejsze od tych na twardo z takim samym dodatkiem. Dziś proponuję zestaw jajko- majonez i pikantne wiórki łososiowe ( z mintaja).



Czas: 10 minut

Składniki:

jajka ( tu 2 sztuki)
majonez ( po pół łyżeczki na jajko )
wiórki łososiowe lub ,, strzępki" wędzonego łososia ( po łyżeczce na jajko)
pieprz czarny mielony ( po szczypcie na jajko )
koperek -- po kilka malutkich gałązek na jajko

Ugotować na pół miękko jajka. Ostudzić.


Umieścić jajka w kieliszkach do podawania jajek na miękko.
Obrać czubki jajek ze skorupek.


Wybrać trochę białka i żółtka.
Posypać jajka szczyptą pieprzu.


W każde jajko włożyć po pół łyżeczki majonezu , a na niego wiórki łososiowe.
Udekorować koperkiem.


Podawać na zimno najlepiej z malutkimi grzaneczkami z chleba tostowego ( paski ).

Brak komentarzy: