poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Ryż marchewkowy na bulionie

Delikatny dodatek do II Dań. Doskonały do gotowanych mięs , szczególnie drobiu. Można też ugotować go na wywarze warzywnym i podawać do dań jarskich.




Czas : 30 minut

Składniki :

10 dag suchego ryżu parabolicznego ( 1 torebka)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1,25  szklanki bulionu ( drobiowy  lub warzywny)
1/2 szklanki utartej na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewki
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem . Wsypać utartą marchew i smażyć mieszając kilka minut , aż marchewka się ,, zeszkli,,. Dodać ryż i smażyć razem tak by ziarna ryżu  pokryły się tłuszczem.
Zalać bulionem.
Gotować na małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę , będzie miękki i sypki.

Odstawić na 15 minut ,, w piernaty,, tzn. zawinąć np. w koc.