piątek, 7 listopada 2014

Kminkowy szczupak na duszonej kapuście

Połączenie ukochanych smaków mojej Mamy i moich. Mama uwielbia duszoną kapustę. Obie lubimy ryby ( a szczupak zajmuje w tym lubieniu poczesne miejsce). A ja przepadam za kminkiem. Okazało się, że szczupak doprawiony mielonym kminkiem jest bardzo smaczny. Mamy więc potrawę , która zadowala nas obie.




Czas: 45 minut

Składniki:

2 dzwonka z szczupaka ( lub filety)
20 dag kiszonej kapusty
1 łyżka ziaren kminku
szczypta mielonego kminku
sól
pieprz mielony gruboziarnisty
mąka do oprószenia
3 łyżki masła
3 łyżki oleju ( z pestek winogron )
Sprawdzić czy kapusta nie jest za kwaśna , jeśli trzeba to lekko ją przepłukać. Odcisnąć.
Ułożyć w garnuszku i zalać wodą.
Gotować 20 minut. Odcedzić pozostawiając kilka łyżek płynu.
Posypać ziarnami kminku, dodać szczyptę cukru, szczyptę pieprzu, połowę masła i połowę oleju.
Dusić pod przykryciem mieszając przez następne ok. 20 minut.
W czasie kiedy dusimy kapustę filetujemy szczupaka. Umyte filety osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Rybę posolić, posypać pieprzem i mielonym kminkiem.
Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać pozostały olej i masło.
Usmażyć filety ze szczupaka na rumiano z obu stron.
Filety przełożyć do garnuszka na uduszoną kapustę . Przykryć i trzymać na bardzo małym gazie 5 minut.

Podawać z ziemniakami z wody polanymi tłuszczem ze smażenia ryby.

Brak komentarzy: