piątek, 21 listopada 2014

Zupa na głowach szczupaka z rybnymi kluseczkami

Głów i kręgosłupów z ryb słodkowodnych nigdy w naszym domu się nie wyrzucało. Prababcia i Babcia gotowały z nich pyszne zupy rybne. Potem wędkował Tata, a następnie mój Mąż. I znów świeże ryby były stałym gościem w domu. Kiedy po latach zmuszona zostałam do kupowania ryb w sklepie okazało się, że nie tylko wybór jest ograniczony ale i z reguły są to filety , bądź tusze bez głów. Aż w końcu trafiłam na sklepik w którym sami filetują ryby i można umówić się na to że po prostu zostawią łby od określonych ryb.




Czas:1,5 godziny

2 głowy szczupaków
2 kręgosłupy rybie ( mogą być ze szczupaka, leszcza, sandacza lub innej ryby słodkowodnej)
2 ogony i boczne skrzela pozostałe z filetowania którejś z ryb słodkowodnych ( sandacz, szczupak, karp, leszcz itd. )
2 duże cebule
1 duża pietruszka
kawałek selera wielkości użytej pietruszki
biała część dużego pora
2 duże marchewki
plasterek imbiru ( umyty bez obierania bo wyjaśniono mi , ze w skórce imbiru jest najwięcej aromatu )
kilka listków lubczyku
maggi w płynie do smaku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
6 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
1 goździk
sól do smaku
pieprz  biały mielony do smaku
utarta gałka muszkatołowa
3 szklanki wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 jajko
mąka do klusek ( ok. 3 płaskich łyżek )
natka pietruszki do posypania
2 plasterki cytryny

Umyć łby, kręgosłupy i okrawki rybie ( kręgosłupy przekroić na pół ).
Ułożyć w garnku.
Warzywa  umyć  i jeśli trzeba obrać. Na cebuli zostawić brązową zewnętrzną łuskę. Pokroić na połówki lub ćwiartki.
Opiec warzywa na suchej patelni na rumiano by w trakcie tego podpiekania uwolnił  się naturalny karmel.
Przełożyć do garnka z kawałkami ryb.
Na patelnię po opiekaniu wlać pół szklanki wody i zagotować- przelać do garnka.
Uzupełnić pozostałą wodą.
Dodać łyżkę maggi, przyprawy ( listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, goździk, imbir, lubczyk ).
Gotować 45 minut.
Przecedzić przez gęste sito.
Odłożyć warzywa i przyprawy.
Obrać dokładnie białe mięso z głów , ogonów , kręgosłupów i okrawków ryb uważając by usunąć wszystkie ości ( powinno być ok. 3/4 szklanki drobnych kawałków rybiego mięsa ).
Zmielić czyste mięso.
Wymieszać z jajkiem.
Dodać tyle mąki by ciasto było jak na gęste kluski kładzione.
Doprawić ciasto szczyptą soli, mielonego białego pieprzu i tartej gałki muszkatołowej.
W osobnym garnku zagotować osoloną wodę.
Na wrzątek kłaść łyżeczką porcje ciasta rybnego. Gotować ok. 1,5 minuty od wypłynięcia.
Wyłowić.

Podawać gorąca zupę z kluseczkami, posypaną natka pietruszki z włożonymi do zupy plasterkami cytryny.

Brak komentarzy: