poniedziałek, 1 grudnia 2014

Odtrąbiony krupnik

Zupę ugotowałam dzięki internetowej koleżance  Pyzie ( czyli Izie ). Wzorowałam się na jej przepisie  ,,Krupnik z grzybkiem,, lekko go modyfikując.
A grzybki które użyłam czyli tytułowe trąbiki ( pieprznik trąbkowy ) mam dzięki Izie.


Czas: 1 godzina

Składniki:

2 pałeczki z kurczaka
1/2 średniej marchewki
pietruszka - 1/4 użytej marchewki
seler- 1/4 użytej marchewki
por - 3 łyżki usiekanego bardzo drobno
2-3 małe ziemniaki
3 listki lubczyku ( z kawałkiem gałązki)
rozmaryn- mała gałązka
3 płaskie łyżki kaszy pęczak
10 drobnych suszonych grzybków ( pieprznik trąbkowy)
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego do smaku
sól do smaku
maggi w płynie do smaku
3,5 szklanki wody
natka pietruszki do posypania

Obrać i umyć warzywa i ziemniaki.
Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej marchew, seler i pietruszkę.
Pokroić w małą kostkę ziemniaki.
Usiekać drobno por.
Kaszę zalać w miseczce zimną wodą , zamieszać i zlać mętną wodę. Zalać ponownie i powtarzać płukanie aż woda będzie klarowna.
Do garnka przełożyć warzywa, ziemniaki, umyte mięso, wypłukaną kaszę, grzybki.
Zalać wodą.
Dodać przyprawy- liść laurowy, lubczyk, szczyptę soli, pieprz ziołowy, gałązkę rozmarynu.
Zagotować , zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem ok. godziny.
Wyjąć kurczaka.
Wyłowić rozmaryn, liść laurowy, lubczyk.
Doprawić zupę do smaku maggi w płynie.
Mięso można obrać z kości i chrząstek lub włożyć całe pałeczki na talerz ( moja Mama np. bardzo lubi zjadać mięso po zupie z musztardą ).
Podawać posypany usiekaną natką pietruszki wkładając do każdej porcji połowę grzybków.


* Zgodnie z tym co mówiła Pyza  nie trzeba trąbików moczyć przed gotowaniem.

1 komentarz:

Unknown pisze...

konkretne pożywne danie:)