niedziela, 28 grudnia 2014

Okoń nilowy w jarzynach z płatkami paprykowymi


Zamiast duszonych warzyw-gotowane , a charakterku rybie nadają płatki paprykowe. Ryba z tych bardzo delikatnych- okoń nilowy. Doprawiłam za to na pikantnie . Do smażenia ryby użyłam oleju kokosowego. Taka niby ryba po grecku ale inna.



Czas :  ½ godziny  + 12 godzin na odstanie

Składniki :
30 dag filetów rybnych
1 cebula
2 marchewki
1/2 pietruszki
1/8 selera
koncentrat pomidorowy ( 5-6 dag )
2 liście laurowe
2 łyżeczki płatków paprykowych
2 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
pieprz mielony czarny do smaku
sól do smaku
cukier do smaku
mąka do oprószenia
4 łyżki oleju kokosowego
2 szklanki wody
maggi w płynie do smaku


Umyte filety osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Pokroić na małe  kawałki .
Posolić , posypać pieprzem i oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej.
Na gorącym smażyć na rumiano kawałki ryby.
Zdjąć z patelni.
Obrać cebulę i warzywa.
Marchew, seler i pietruszkę utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Cebulę przekroić na pół i drobno pokroić.
Wsypać warzywa do garnuszka. Zalać wodą. Dodać przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, płatki paprykowe, łyżeczkę maggi w płynie ).
Gotować pod przykryciem 25 minut.
Dodać koncentrat.
Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, maggi.
W  słoju układać warstwami : gorący sos – kawałki  ryby – sos .
Zostawić na ok. 12 godzin  w lodówce tak by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.


Można zrobić wersję delikatniejszą tzn. rybę ugotować ( ok. 10 minut ) a wywar z gotowania użyć do duszenia warzyw i nie dodawać płatków paprykowych.

Brak komentarzy: