czwartek, 1 stycznia 2015

Barszczyk z uszkami na Nowy Rok

Całe życie broniłam się przed zakwaszaniem barszczu czerwonego octem. Gotowałam barszcz dodając  zrobiony wcześniej zakwas lub sok z cytryny. Wiele osób w Rodzinie używało jednak ocet. W tym roku nie nastawiłam wcześniej buraków na zakwas i postanowiłam zaryzykować. Doprawiłam octem - barszcz jest pyszny i ma piękny rubinowy kolor. A , że zostało mi zamrożonych przygotowanych wcześniej uszek to z nimi podałam.



Czas : 1,5 godziny + kilka godzin ,,odstanie,,

Składniki:

2 kg buraków ( najlepiej podłużnych -cienkich)
1 duża ćwiartka z kurczaka
5 dużych marchewek
2 duże pietruszki
1 mały seler
1/2 pora
2 cebule
2 liście laurowe
kilka listków lubczyku
2 ziela angielskie
10 ziaren czarnego pieprzu
maggi w płynie do smaku
sól do smaku
1/3 szklanki mocnego wywaru z gotowania grzybów suszonych lub 3 kapelusze ( średnie) grzybów suszonych
1,5 litra wody ( ok. )
3 płaskie łyżki 10 % octu spirytusowego
Umyć mięso i podzielić na kawałki.
Obrać warzywa  ( z cebul usunąć tylko wierzchnie łupiny ).
Do garnka włożyć kurczaka i przekrojone na kawałki marchew, pietruszki, seler, por.
Cebule włożyć przekrojone na pół.
Dodać listki laurowe, ziela angielskie, pieprz ziarnisty, lubczyk .
Zalać wodą, wsypać szczyptę soli i gotować na bardzo małym gazie ok 1 godziny.
Obrać buraki. Pokroić w cienkie plasterki.
Wyłowić z mięso i wywaru warzywa.
Włożyć buraki. Jeśli trzeba dolać odrobinę wody tak by buraki były zakryte.
Wlać wywar z gotowania grzybów lub wrzucić suszone grzyby. Gotować do miękkości buraków.
Zdjąć z gazu i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Przecedzić.
Doprawić do smaku octem ( dodawać po łyżce i próbować ).
Przed podaniem podgrzewać nie doprowadzając do zagotowania.

* Warzywa ( bez pora i cebuli ) można użyć na sałatkę.

** Mięso obrać i użyć na farsz.


*** Podawać z uszkami, pasztecikami, krokietami itp.