niedziela, 4 stycznia 2015

Kurzy gulasz z polentą z kaszy manny

Trudno potrawę nazwać tak do końca gulaszem bo przecież to pierś z kurczaka i warzywa, a polenta to też nie polenta a kaszka manna na gęsto :). Ale pomysł się liczy i smaczne jest. Polecam.



Czas : 1 godzina

Składniki:

Gulasz :

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 średniej cebuli
1/4 czerwonej świeżej papryki
1 duży pomidor
1 marchewka
1/2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
8 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
2,5 szklanki wody

Polenta z manny :

1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
12 łyżeczek kaszy manny
1 łyżeczka masła
Obrać marchew i cebulę.
Cebulę drobno pokroić , a marchew utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Pomidora sparzyć , zdjąć skórkę , pokroić w kostkę.
Paprykę pokroić w pół paseczki.
Pokroić umytą i osuszoną pierś z kurczaka w drobną kostkę.
Rozgrzać olej i masło. Wrzucić pokrojoną drobno cebulę i smażyć aż zrobi się złota.
Dołożyć mięso i smażyć na rumiano.
Dodać warzywa i przyprawy. Zalać wodą i dusić 45 minut ( płyn powinien odparować o połowę ).
Doprawić do smaku i jeśli trzeba lekko zagęścić odrobiną mąki.
Wymieszać  bulion z kaszą manną - wlać do małego garnuszka. Wrzucić masło.
Postawić garnuszek na gazie i gotować mieszając cały czas aż kasza bardzo mocno zgęstnieje.
Podawać wylewając ,, polentę " na talerz . Rozgarnąć środek i wlać tam porcję gulaszu.

Posypać usiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

Kinga pisze...

Wygląda apetycznie :)