piątek, 9 stycznia 2015

Mandarynkowy miętus z kolorowym pieprzem

Delikatny miętus nie potrzebuje by z nim wiele działać. Po prostu wycięłam filety bez skóry i marynowałam je w soku z mandarynki.



Czas: 30 minut

Składniki:

2 filety z miętusa ( bez skóry i ości )
1 duża soczysta mandarynka
sól do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
2 łyżki oleju ( użyłam kokosowy)
mąka do oprószenia
1/2 łyżki masła

Grubszy kawałek miętusa ( miałam połówkę średnio dużej sztuki od strony głowy) umyłam i nacięłam przy  kręgosłupie . Filetowałam wycinając płat mięsa ze skórą , a potem ostrym nożem odcinając skórę ( kręgosłup, skórę, obcięte skrzela można użyć do zrobienia rybnego wywaru ).
Mięso mintaja ułożyć w zamykanym pojemniczku i skropić wyciśniętym z mandarynki.
Posypać grubo zmielonym kolorowym pieprzem.
Zostawić na 30 minut.
Wyjąć i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Jeszcze raz posypać pieprzem, lekko posolić.
Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć filety na rumiano.


Podałam z plastrami smażonych ziemniaków i surówką z pory z mandarynką i delikatnym dresingiem z oleju , soku mandarynkowego , soli, odrobiny miodu i pieprzu.

2 komentarze:

Kinga pisze...

Wygląda apetycznie :)

Nashelly pisze...

Super sposób na rybkę :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl