sobota, 28 lutego 2015

Polędwiczki drobiowe z grillowanym ananasem

Mały elektryczny grill domowy to moje ulubione urządzenie kuchenne. W kilka minut mogę zrobić wiele pysznych dań. A że lubimy drób z owocami to często łączę tzw. ,,polędwiczki,, drobiowe z różnymi owocami- też grillowanymi.


Czas : 10 minut + marynowanie

Składniki:

4 ,,polędwiczki,, drobiowe
4 małe  plastry ananasa z puszki
zalewa od ananasa ( połowa małej puszki )
1/2 litra bulionu drobiowego
1/3 łyżeczki kurkumy
szczypta grubej soli
szczypta grubo mielonego pieprzu kolorowego
szczypta mielonej papryki słodkiej
szczypta brązowego cukru
2 małe porcje makaronu ryżowego ( tagliatelle )

Ananasa ( 4 plastry) osuszyć z zalewy i posypać pieprzem.
Zagotować w garnku bulion z reszta zalewy od ananasa i kurkumą. Wrzucić makaron i odstawić na małym gazie na ok. 6 minut.
Rozgrzać grill.
Ułożyć ananasa i grillować aż się lekko zrumieni i zmięknie.
,,Polędwiczki,, posolić. Posypać pieprzem, papryką i szczyptą cukru.
Grillować po kilka minut aż się opieką.
Odsączyć makaron.
Podawać ,, polędwiczki,, z plastrami ananasów i makaronem posypując natką.


* Resztę ananasa zużyłam do deseru.

1 komentarz:

Unknown pisze...

świetne połączenie smaków:)