niedziela, 24 lipca 2011

Jajecznica z ,, chwastami ,,


Postawiłam sobie zadanie odkrywania niekonwencjonalnych sposobów użycia ziół .
Czas : 10 minut
Składniki :
4 jajka
2 łyżki masła
2 plasterki kiełbasy szynkowej ( lub szynki )
1/2 pomidora
1/2 dużej cebuli
sól morska do smaku
1/2 łyżeczki Przyprawy ,,Kolorowe zioła do sałatek ,, Kamisa
1 łyżeczka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka pokrojonej świeżej melisy
Pokroić drobno cebulę i podprażyć na suchej patelni mieszając . Dodać 1 łyżkę masła - poczekać aż rozpuści się - wrzucić szynkę i podsmażyć . Potem dołożyć pokrojonego pomidora , posypać ziołami i smażyć 3 minuty. Wbić jajka . Lekko posolić i smażyć aż się zetną .
Podawać posypaną dodatkowo szczyptą ziół .

Okazuje się że mieszanka suszu ziół doskonale zastępuje pieprz czy podobne przyprawy - mało tego nadaje zwykłej jajecznicy bardzo ciekawego smaku .Ja to odbieram tak - jak bym jadła jajecznicę na biwaku na pachnącej kwiatami i ziołami łące .


W składzie gotowej przyprawy odkryłam susz : natki pietruszki ,bazylii , kwiatów lawendy , kwiatów nagietka , cebuli , papryki , czosnku .Doskonale mogę sobie wyobrazić jak ktoś posiadający ogródek , a w nim zielnik - idzie rano i skubie , kilka ,, szczypiorków ,, czosnku niedźwiedziego , trochę płatków kwiatów lawendy , nagietka , bazylię , melisę , pietruszkę .A potem robi jajecznicę i doprawia ją nimi .Ogródka nie mam - mam za to namiastkę czyli gotowy susz .

Brak komentarzy: