sobota, 23 lipca 2011

Kapuśniak z białej kapusty z pomidorami

Taki ni to letni n to jesienny kapuśniaczek .Doskonały na chłodniejsze letni dni .

Czas : 1 godzina

Składniki :
1udko z  kurczaka
25 dag cienkiej kiełbasy typu śląska
¼ małej główki kapusty ( najlepiej młodej )
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
2 pomidory
przecier pomidorowy do smaku
4 średnie ziemniaki
2 łyżeczki  kminku
1 łyżka usiekanego koperku
1  Bulionetka drobiowa Knorra ( lub inna ulubiona przyprawa do zup )
Delikat ,, Moc koperku i pietruszki „ Knorra do smaku
1,2  litra wody 

Kurczaka podzielić na kawałki . Kapustę pokroić drobno w paski  , a ziemniaki w ósemki . Marchewkę pokroić w talarki .Do garnka włożyć kurczaka ,pokrojoną w pół plasterki kiełbasę , kapustę , warzywa , pokrojone ziemniaki . Zalać wodą . Dodać Bulionetki i kminek  . Gotować na średnim gazie przez 45-60 minut. Wyjąć mięso i warzywa ( pokrojona marchew zostaje)
Pomidory sparzyć , obrać ze skóry i pokroić w kostkę .Wrzucić do zupy .Gotować 10 minut. Doprawić zupę przecierem pomidorowym i pozostałymi przyprawami .
Obrać mięso z udka z kości , skórek i chrząstek i włożyć do zupy .Wsypać koperek.

Brak komentarzy: