czwartek, 11 sierpnia 2011

Fasolka szparagowa z grzaneczkami ziołowymi


Fasolkę szparagową w sezonie jadamy na okrągło - by się jednak nie znudziła trochę ją urozmaicam .
Czas : 30 minut
Składniki :
0,5 kg fasolki szparagowej
garść małych grzanek ziołowych ( kupnych - pewnie można zrobić własne ale nie chciało mi się , a miałam gotowe )
sól morska
pieprz kolorowy grubo mielony
3 łyżki masła
2 łyżeczki bardzo drobno pokrojonej czerwonej papryki do dekoracji
natka pietruszki pokrojona do dekoracji

Fasolkę oczyścić i ułożyć w garnku do gotowania na parze . Gotować 20 minut ( od zagotowania wody w dolnym garnku ) .W garnuszku lub na patelni rozpuścić masło.
Ugotowaną i odcedzoną fasolkę podajemy polaną rozpuszczonym masłem - posypaną grzankami , natką pietruszki , papryką .Na końcu delikatnie doprawiamy szczyptą soli i grubo mielonego pieprzu .
Podałam z samymi ziemniakami gotowanymi w wodzie z dodatkiem kostki do makaronów, ryżu i ziemniaków Knorra .


3 komentarze:

Katka pisze...

uwielbiam fasolkę mogłabym jeść chyba nawet na surowo:))

Monika - Twoja Asystentka pisze...

ciekawy pomysł z tymi grzankami :)
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com

vena7 pisze...

Kocham fasolkę nawet i samą bez dodatków..