wtorek, 27 września 2011

Makaron ryżowy na pieczarkowo


Dodatek do II dań lub samodzielne danie bezmięsne .


Czas : 30 minut

Składniki :

½ opakowanie makaronu ryżowego Tagliatelle ( wstążki )
15 dag pieczarek
1 duża cebula
1 Bulionetka drobiowa Knorra
½ łyżeczki kurkumy
2 łyżki oleju ( użyłam z pestek winogron )
2 łyżki masła
pieprz mielony
sól
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki


Zagotować 1,5 litra wody z Bulionetką i kurkumą . Wrzucić makaron i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Pieczarki oczyścić i podsmażyć na rumiano na oleju .Cebulę obrać i pokroić w piórka . Dołożyć do pieczarek gdy będą już podrumienione .Smażyć aż cebula i pieczarki będą rumiane .Dołożyć masło. Odsączyć makaron i dołożyć na patelnię z pieczarkami. Wymieszać i chwilę ogrzewać . Doprawić do smaku solą i pieprzem .



Podawać do mięs , ryby lub jako samodzielne danie .


Ja podałam tym razem z Morszczukiem smażonym i Kiszoną kapustą obgotowaną 

Brak komentarzy: