środa, 14 września 2011

Biszkopt cynamonowy z jabłkami


Pachnące jesienią ciasto . Nie lubię piec - ale jak mus to mus - niespodziewanie zapowiedziała się kuzynka a w domu były tylko jabłka .
Czas : 1 godzina
Składniki :
3 jajka
12 łyżek cukru cynamonowego ( lub cukru i 2 łyżeczki cynamonu- miałam gotowy od robienia deseru z grzanek w cukrze cynamonowym )
6 łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka masła
2 łyżki bułki tartej
1,5 dużego jabłka

Rozdzielić białka od żółtek . Ubić pianę z białek ze szczyptą soli .

Utrzeć żółtka z cukrem cynamonowym ( 9 łyżek )  i zmieszać z pianą z białek. Dodać wymieszane mąki i proszek do pieczenia .Mikser włączyć na niskie obroty i wymieszać masę biszkoptową .

Tortownicę wysmarować masłem

i wysypać bułką tartą .

Włożyć ciasto.


Obrać jabłka i pokroić w ćwiartki . Wsadzić w ciasto .

Posypać po wierzchu cukrem cynamonowym .


Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić ciasto i piec 50 minut .
Smaczne na świeżo 

2 komentarze:

vena7 pisze...

Apetyczny- urocze maleństwo..Ja dziś karpatkę zrobiłam..pozdrawiam serdecznie.

kuchennefascynacje pisze...

Wspaniałe ciacho,pięknie wyrośnięte, puszyste,mniam:)