Grzyby duszone to smakowite
danie do zrobienia nie tylko w sezonie ale i po za nim. Zawekowane w słoiku lub
zamrożone wymagają tylko podduszenia z cebulką i doprawienia. Doskonałe szybkie
danie .
Czas : 30 minut
Składniki :1 litrowy słoik duszonych grzybów ( lub odpowiednio tyle
samo grzybów
obgotowanych mrożonych )
4 cebule
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżka mąki
przyprawa typu Jarzynka ,
Vegeta lub Ziarenka Smaku
pieprz mielony
4 łyżki usiekanego koperku
Cebule obrać i drobno usiekać .
Zeszklić na tłuszczu . dodać duszone grzyby , koperek . Dusić ok. 30 minut.
Doprawić przyprawami . Zagęścić mąką . Wlać śmietanę . Podawać z ziemniakami ,
kluseczkami , makaronem lub chlebem .
( Grzyby duszone : Maślaki ,
podgrzybki lub inne grzyby oczyścić , umyć , pokroić . zalać wodą i obgotować .
Zlać wodę i zalać grzyby ponownie . Gotować ok. 40 minut. Odcedzić . Włożyć do
słoików . Wekować 20 minut. Zostawić na 2 dni i powtórzyć wekowanie jeszcze raz
przez 20 minut .)
Jeżeli nie mamy własnych
zawekowanych grzybów duszonych można użyć gotowej mieszanki grzybów duszonych
mrożonych .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz