środa, 14 września 2011

Grzyby duszone


Grzyby duszone to smakowite danie do zrobienia nie tylko w sezonie ale i po za nim. Zawekowane w słoiku lub zamrożone wymagają tylko podduszenia z cebulką i doprawienia. Doskonałe szybkie danie .



Czas : 30 minut

Składniki :1 litrowy słoik duszonych grzybów ( lub odpowiednio tyle samo grzybów
                      obgotowanych mrożonych )
                   4 cebule
                   2 łyżki oliwy
                   2 łyżki masła
                   1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
                   1 łyżka mąki
                   przyprawa typu Jarzynka , Vegeta  lub Ziarenka Smaku
                   pieprz mielony
                   4 łyżki usiekanego koperku

Cebule obrać i drobno usiekać . Zeszklić na tłuszczu . dodać duszone grzyby , koperek . Dusić ok. 30 minut. Doprawić przyprawami . Zagęścić mąką . Wlać śmietanę . Podawać z ziemniakami , kluseczkami , makaronem lub chlebem .

( Grzyby duszone : Maślaki , podgrzybki lub inne grzyby oczyścić , umyć , pokroić . zalać wodą i obgotować . Zlać wodę i zalać grzyby ponownie . Gotować ok. 40 minut. Odcedzić . Włożyć do słoików . Wekować 20 minut. Zostawić na 2 dni i powtórzyć wekowanie jeszcze raz przez 20 minut .)
Jeżeli nie mamy własnych zawekowanych grzybów duszonych można użyć gotowej mieszanki grzybów duszonych mrożonych .

Brak komentarzy: