Pachnące jesienią ciasto . Nie lubię piec - ale jak mus to mus - niespodziewanie zapowiedziała się kuzynka a w domu były tylko jabłka .
Czas : 1 godzina
Składniki :
3 jajka
12 łyżek cukru cynamonowego ( lub cukru i 2 łyżeczki cynamonu- miałam gotowy od robienia deseru z grzanek w cukrze cynamonowym )
6 łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka masła
2 łyżki bułki tartej
1,5 dużego jabłka
Rozdzielić białka od żółtek . Ubić pianę z białek ze szczyptą soli .
Utrzeć żółtka z cukrem cynamonowym ( 9 łyżek ) i zmieszać z pianą z białek. Dodać wymieszane mąki i proszek do pieczenia .Mikser włączyć na niskie obroty i wymieszać masę biszkoptową .
Tortownicę wysmarować masłem
i wysypać bułką tartą .
Włożyć ciasto.
Obrać jabłka i pokroić w ćwiartki . Wsadzić w ciasto .
Posypać po wierzchu cukrem cynamonowym .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Wstawić ciasto i piec 50 minut .
Smaczne na świeżo
2 komentarze:
Apetyczny- urocze maleństwo..Ja dziś karpatkę zrobiłam..pozdrawiam serdecznie.
Wspaniałe ciacho,pięknie wyrośnięte, puszyste,mniam:)
Prześlij komentarz