Można robić w wersji na rosole albo wywarze z warzyw .
Czas : 45 minut
Składniki :
1/2 średniej wielkości kalafiora z głąbem i liśćmi
1 duża marchewka
4 średnie ziemniaki
1/3 szklanki pokrojonego koperku
1 serek topiony kremowy ( 10 dag )
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
4 szklanki rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego ( może być z kostki bulionowej )
pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
szczypta utartej gałki muszkatołowej
maggi
Umyty kalafior podzielić na małe różyczki , oczyścić . Liście i głąb kalafiora umyć , odrzucić łykowate kawałki , a resztę pokroić w cienkie paseczki ( liście ) lub drobną kostkę ( głąb ). Obraną marchew ponacinać ozdobnie i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę .
Włożyć wszystko do dużego garnka i zalać rosołem lub wywarem .Gotować 40 minut na średnim gazie. Wrzucić do zupy pokruszony ser i i połowę kopru. Gotować kilka minut aż ser się rozpuści . Wlać śmietankę . Doprawić do smaku szczyptą utartej gałki muszkatołowej , pieprzem i maggi .
Podawać posypaną resztą kopru.
Jeśli ktoś woli gęstą zupę to można w ostatnim momencie rozrobić 3 łyżeczki mąki z zimną wodą , wlać do zupy i zagotować .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz