Fascynacja
sosem Teriyaki .Nie mam pojęcia czemu smakuje mi on śliwkowo .
Czas
: 15 minut
Składniki
:
3
łyżeczki powideł śliwkowych
1
śliwka duża ( rengloda lub podobna )
sos
sojowy
1/3
szklanki wody
miód
pasta
z papryczek chili
Pokroić
bardzo drobno wypestkowaną śliwkę , zalać wodą i dusić aż będą miękkie a
jeszcze się nie rozpadną . Dodać powidła
śliwkowe i łyżeczkę miodu , pastę z chili i sos sojowy do smaku . Dusić aż sos
zgęstnieje .Doprawić przyprawami do smaku- trudno określić dokładnie ilości bo
zależy to od indywidualnego smaku .
Można
go podawać jako dodatek do pieczonego drobiu ( np.kaczki ), wędlin , serów ,
warzyw lub jako składnik marynaty do
mięs , ryb czy drobiu ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz