Groszek konserwowy do dla mnie żelazna rezerwa w zapasach - a przy tym ulubiony dodatek . Robie z niego jarzynki , kremowe zupy , dodaję do sałatek . Bardzo też lubię puree z groszku . Wypróbowałam już kilka jego wersji. Dziś będzie o smaku słodkawo- cytrynowym .
Czas : 15 minut
Składniki :
1 puszka groszku konserwowego
1 łyżeczka Lemon Curd ( kto nie zna i nie ma dostępu może po prostu utrzeć trochę soku z cytryny z otartą miałko skórką cytrynową i cukrem pudrem - nie będzie to to samo ale do doprawienia groszku starczy )
sok z cytryny
grubo mielony pieprz kolorowy
szczypta soli
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Groszek konserwowy odcedzić .
Masło roztopić na małym gazie . Włożyć do malaksera groszek , wlać płynne masło .Dołożyć Lemon Curd .Zmiksować .
Przełożyć do garnuszka . Oprószyć mąką i podgrzewać na małym gazie mieszając .
Doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny .
Dobrze smakuje z rybami smażonymi na maśle , drobiem na cytrynowo , gotowanymi rybami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz