piątek, 23 września 2011

Puree cytrynowe z groszku


Groszek konserwowy do dla mnie żelazna rezerwa w zapasach - a przy tym ulubiony dodatek . Robie z niego jarzynki , kremowe zupy , dodaję do sałatek . Bardzo też lubię puree z groszku . Wypróbowałam już kilka jego wersji. Dziś będzie o smaku słodkawo- cytrynowym .
Czas : 15 minut
Składniki :
1 puszka groszku konserwowego
1 łyżeczka Lemon Curd ( kto nie zna i nie ma dostępu może po prostu utrzeć trochę soku z cytryny z otartą miałko skórką cytrynową i cukrem pudrem - nie będzie to to samo ale do doprawienia groszku  starczy )
sok z cytryny
grubo mielony pieprz kolorowy
szczypta soli
2 łyżki masła
2 łyżki mąki

Groszek konserwowy odcedzić .

Masło roztopić na małym gazie . Włożyć do malaksera groszek , wlać płynne masło .Dołożyć Lemon Curd .Zmiksować .

Przełożyć do garnuszka . Oprószyć mąką i podgrzewać na małym gazie mieszając .

Doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny .
Dobrze smakuje z rybami smażonymi na maśle , drobiem na cytrynowo , gotowanymi rybami .

Brak komentarzy: