Czas : 30 minut
Składniki :
3 średnie ziemniaki
½ łyżki masła
5 łyżek mleka
1 łyżka usiekanego koperku *
Ziemniaki obrać , umyć ,
ugotować do miękkości ( do gotowania można wrzucić grube kawałki od gałązek
kopru ** ).
Odcedzić .
Dodać do garnuszka masło i mleko . Utłuc na puree. Wymieszać z usiekanym koperkiem .
Potrzymać chwilę garnuszek na bardzo małym gazie intensywnie mieszając .
Odcedzić .
Dodać do garnuszka masło i mleko . Utłuc na puree. Wymieszać z usiekanym koperkiem .
Potrzymać chwilę garnuszek na bardzo małym gazie intensywnie mieszając .
* można użyć mrożonego koperku
** ja mrożąc koper odrywam te
grubsze gałązki i też je zamrażam a potem używam wrzucając dla smaku do zup lub
właśnie do gotowania ziemniaków
Można robić puree z marchewką , szpinakiem , jabłkami . Można też dodać odrobinę utartej gałki muszkatołowej .
2 komentarze:
Masła i mleka dodaję proporcjonalnie dużo mniej
ale u mnie w domu nie ma "straconych" ziemniaków.
Trzeba tylko pomyśleć co dodać do ziemniaków,żeby
pasowało do reszty dania.
Pozdrówki.
U mnie lubią kremowe ziemniaczki . Jak bym dała mniej masła i mleka to by były zwykłe tłuczone - a tak można same jeść nawet sosu nie trzeba :)
Prześlij komentarz