Niby
fasolka - ale nie fasolka . Niby biała kiełbaska- ale z dodatkami . Takie
wszystko ze wszystkim - duszone .Nie wiem jak to nazwać .
Czas
: 45 minut
Składniki
:
2
surowe białe kiełbaski
1
puszka fasoli ziarnistej w sosie własnym ( ok 40 dag )
1
cebula czerwona
1
cebula cukrowa
10
pieczarek ( średniej wielkości )
2
łyżki smalcu
3
plasterki wędzonki ( dałam wędzonkę krotoszyńską )
pieprz
mielony
przyprawa
,, Czerwona czubrica ,, ( lub czaber lub majeranek )
1
kostka bulionowa ,, Kostka do mięs z mieloną papryką ,, Knorra ( lub inny
bulion i papryka mielona )
1/2
szklanki wody
przecier
pomidorowy do smaku ( ok 5 dag )
szczypta
cukru
sos
sojowy
4
średnie ziemniaki
Białą
kiełbasę obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na łyżce smalcu. Zdjęć z
patelni i przekroić na 4-5 kawałków każdą - włożyć do garnka .Na patelnię
wrzucić pokrojoną w paseczki wędzonkę i cebule w ,, piórkach " - smażyć aż
się cebula zrobi złota - dodać do kiełbasy . Dołożyć resztę smalcu i smażyć
pokrojone na połówki pieczarki. Rumiane przełożyć do garnka .Zalać wodą - wrzucić kostkę bulionową ,
szczyptę pieprzu i czubricy .Dusić ok 30 minut . Doprawić
przecierem pomidorowym , sosem sojowym, cukrem i ponownie przyprawami .
Ugotować
ziemniaki w mundurkach . Obrać . Pokroić na plastry.
Włożyć
ziemniaki do potrawy. Wymieszać .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz