Synowa ( Justynka ) jest ,,uparta " - jak zamawia obiadek to ma być farsz ,,otoczony kurczakiem ( z założeniem , ze farsz jest dla niej , a kurczakiem mogą sie podzielić inni )
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 kurczak
15 dag wątróbki drobiowej
15 dag pieczarek
1 jajko
6 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
1/2 pęczka natki pietruszki- pokrojonej
sól
pieprz mielony
majeranek
2 łyżeczki papryki mielonej papryka mielona
maggi w płynie
7 łyżek bułki tartej
2 łyżki miodu
Umyć i osuszyć kurczaka. Obciąć kuperek
i cienkie części skrzydełek .
Pokroić drobno pieczarki
i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju.
Wątróbkę oczyścić i usmażyć na pozostałym oleju .
Pokroić drobno natkę pietruszki.
Usmażoną wątróbkę rozetrzeć widelcem na miazgę .
Obrać jabłko - usunąć gniazda nasienne . Pokroić w grubszą kostkę .
Przygotować farsz z natki , wątróbki , pieczarek , jajka , ( dodając olej na którym smażyła się wątróbka i pieczarki ), masła . Doprawić do smaku majerankiem , maggi w płynie , mielonym pieprzem , szczyptą soli . Dołożyć jabłko.
Wymieszać dobrze farsz wsypują bułkę tartą
Nadziać kurczaka .
Spiąć wykałaczkami , zszyć i zawiązać nóżki .
Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju , miodu , 1 łyżeczki maggi i 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu .
Natrzeć marynatą kurczaka i zostawić na godzinę .
Ułożyć w szkle żaroodpornym . Wstawić do piekarnika . Nastawić temperaturę na 200 * C i piec godzinę od ustalenia się temperatury .Po upieczeniu wyjąć ze szkła żaroodpornego by łatwiej było kroić .Usunąć wykałaczki i nici .
Nożycami do cięcia drobiu pokroić na porcje ( ćwiartki lub wg potrzeby ) .
Pociętego na porcje kurczaka ułożyć z sosem od pieczenia w szerokiej - głębokiej patelni ( ja zrobiłam to w patelni Delimano Dry Coker ) i podgrzać .
Układać na półmisku lub talerzach dekorując .
Sos podać osobno ( można dołożyć kilka łyżek masła i skropić maggi w płynie - zagotować ) . Do tego ryż na sypko i surówka . U mnie najbardziej lubią z mizerią i jako drugą sałatą ze śmietaną .Dla młodszych wnuków robię gotowaną marchewkę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz