niedziela, 16 października 2011

Miodowa pierś z indyka pieczona przy okazji :


W sumie pieczenie tak małego kawałka mięsa nie ma specjalnego sensu . Ale ponieważ piekłam faszerowanego kurczaka na następny dzień to obok ułożyłam porcję piersi indyczej w pikantnej marynacie z miodem i tak upiekłam .Proporcje podaję na 1 kg mięsa .
Czas : 1 godzina + marynowanie
Składniki :
1 kg piersi z indyka
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki przyprawy Piri-Piri
1/2 łyżeczki maggi

Przygotować marynatę mieszając olej z papryką , miodem i piri-piri .

Umytą i osuszoną pierś z indyka  natrzeć marynatą i zostawić na godzinę .
  
Włożyć mięso do rękawa do pieczenia mięsa dokładając masło ( lub do żaroodpornego naczynia )  i piec w temperaturze 200 * C przez 1 godzinę .
Wyjąć .

Zlać sos ( można do niego dodać odrobinę słodkiej śmietanki ). Pokroić na plastry .
Podawać z ryżem na sypko i surówką .
Tak upieczona pierś po przestudzeniu i pokrojeniu w cienkie plastry doskonale sprawdza sie w roli wędliny .

Brak komentarzy: