A w zasadzie + Manuka. Zaczynam kurację wzmacniającą dla Mamy przed jesienno-zimowymi szarugami . Będą to świeże soki warzywne lub owocowe , wzmacniane miodami . Będę używać na przemian różne rodzaje miodów - zaczynam od najcenniejszego czyli Manuki .
Czas : 10 minut
Składniki :
2 duża marchewki
1/4 cytryny
1 pełna łyżeczka Manuki
1/4 szklanki wody
Umyć i obrać marchew .
Z cytryny ściąć skórkę pozostawiając kawałki ( tak ok 1/4 powierzchni ).
Przepuścić marchew i cytrynę ( z tymi pozostawionymi kawałkami skórki ) przez sokowirówkę .
Manukę rozpuścić w wodzie i dodać do soku .Pić na świeżo .
Dekorację zrobiłam z paseczków marchewki ściętej obieraczką ,
zwiniętej i spiętej wykałaczkami i listków mięty .
Z tych proporcji wychodzi 1 porcja soku .
Można dodać innego miodu zamiast Manuki .
Manuka to specyficzny rodzaj miodu robiony przez pszczoły z rosnącej tylko w Nowej Zelandii rośliny o tej nazwie . Jest samoistnym środkiem septycznym i bakteriobójczym , ma w składzie naturalne antybiotyki . Podaję bliskim ( i sobie ) profilaktycznie po łyżeczce .
Tu możecie zobaczyć oryginał Miód Manuka
i poczytać o roślinie Manuka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz