niedziela, 30 października 2011

Goloneczki żurawinowe ( z Garnka rzymskiego ):


Z konieczności takie maluszki ( chudziaczki )

Czas :

Składniki :3 godziny

2 małe golonki
2 łyżki konfitury z żurawiny
2 jabłka
suszona żurawina ( tyle ile wejdzie do wydrążonych jabłek )
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka majeranku
4 łyżeczki cukru brązowego ( trzcinowego )
2 cebule
2 łyżeczki mąki  

Zrobić marynatę z konfitury żurawinowej , 2 łyżek oleju , sosu sojowego , majeranku, pieprzu .Natrzeć golonki. Ułożyć w zamykanym pojemniku . Zalać resztą marynaty z zostawić przykryte w lodówce przez noc .
Moczyć Garnek rzymski przez 15 minut .W tym czasie obetrzeć golonki z marynaty i obsmażyć na gorącym oleju na rumiano. Przełożyć do wyjętego z wody Garnka . Na patelnię wlać ½ szklanki wody i zagotować .Wlać do golonek. Dodać marynatę i pokrojoną w ,, piórka „ cebulę „ .Przykryć Garnek. Wstawić do zimnego piekarnika . Ustawić temperaturę na 100 C .Potem podkręcić na 180 C , a na końcu na 220 C . Piec 1,5  godziny .
Jabłka wydrążyć . Nałożyć do środka suszonej żurawiny , posypać cukrem , nakłuć kilka razy by w czasie pieczenia nie pękły .Dołożyć do golonki i piec jeszcze 15 minut.
Wyjąć golonki i jabłka .Sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką ( niekoniecznie )

Brak komentarzy: