wtorek, 4 października 2011

Jajeczne kusicielki


Trochę zabawy z jajkami na twardo - czyli zwykła kolacja trochę ozdobniej.
Czas : 20 minut
Składniki:
4 jajka
1/2 ogórka
1 większy pomidorek koktajlowy
kilka gałązek koperku
4 małe łyżeczki majonezu ( Kielecki )
kawałeczek plasterka szynki
szczypta soli

Jajka ugotować na twardo.

Ostudzić .Obrać ze skorupek. W każdym wyciąć klin wielkości 1 ćwiartki .

Nałożyć w to miejsce po łyżeczce majonezu. Przykryć go ( przykleić do niego kawałek plasterka szynki - można go ozdobnie zwinąć lub ponacinać ) .

Pomidorek pokroić w ćwiartki i kłaść w każde jajko. Udekorować gałązkami koperku .Posolić ( użyłam różową sól himalajską z mikroelementami ) .

Ogórek pokroić ozdobnie w 4 grubsze plastry ( robi się to za pomocą specjalnego nożyka lub końcówki która jest na niektórych obieraczkach , albo po prostu zwykłym nożem nacinając wierzch pod kątem w jedną i drugą stronę tak by zrobić na tej powierzchni karby ) .

Ułożyć udekorowane jajka , a obok plastry ogórka .

Brak komentarzy: