środa, 12 października 2011

Pałeczki z kurczaka w brukselce z marchewką


Trzeba wykorzystać różnorodność warzyw na straganach . Delikatne danie z kurczaka z warzywami . Z reguły marchew robiłam z groszkiem , a brukselkę z bułką tartą i masłem - tym razem udusiłam wszystko razem .
Czas : 45 minut
Składniki :
2-4 pałeczki z kurczaka ( zależy ile stołownicy jedzą - ja robię 2 )
10 średnich brukselek
2 średnie marchewki ( lub 1,5 dużej )
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
2 łyżki masła
sól do smaku
sok z cytryny do smaku
cukier do smaku
1/2 litra wody
2 łyżki kopru pokrojonego
2 płaskie łyżki mąki ( lub błyskawicznej białej zasmażki Knorra )

Mięso umyć , osuszyć . Obrać brukselkę z wierzchnich liści , odciąć zdrewniałą końcówkę z głąba

i naciąć go na krzyż ( szybciej się ugotuje ) .

Marchewki obrać i pokroić w grube plasterki ( ja wcześniej nacinam tak by wychodziły kwiatki ) .

Włożyć do garnka pałeczki , pomiędzy nie brukselki i plasterki marchewki. 

Zalać wodą . Dorzucić kostkę bulionową .Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 40 minut ( mięso na pałeczkach musi być na tyle miękkie by prawie odpadało od kości ) . Wrzucić koperek . Dołożyć masło . Oprószyć mąką lub zasmażką . Delikatnie wymieszać . Doprawić do smaku sokiem z cytryny , cukrem i solą .

Podawać z ryżem na sypko .
Posypałam na talerzu dla dekoracji czarnuszką ale ten sam efekt osiągnie się mieląc nad talerzem na świeżo kolorowy grubo mielony pieprz .