Złocisty , sypki , smaczny . Pięknie wygląda .Można go zrobić w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym . Można podawać jako samodzielne danie np. z surówką . Można używać do sałatek warstwowych , faszerować nim warzywa . Jest po prostu pyszny .
Czas 30 minut
Składniki :
20 dag ryżu parabolicznego ( 2 torebki )
2 łyżki masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
½ łyżeczki kurkumy
2,5 szklanki wody
W rondelku rozgrzać oliwę z masłem . Wsypać ryż i smażyć mieszając przez 3 minuty.
Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową i wsypać kurkumę . Doprowadzić do wrzenia .
Zmniejszyć gaz i gotować aż ryż wchłonie całkowicie płyn .
Zestawić z gazu .
Zawinąć w kocyk i zostawić pod przykryciem ma minimum 10 minut by ryż ,, doszedł „.
Doskonale się podgrzewa nic nie tracąc na smaku i wyglądzie .
Ponieważ ma już w sobie tłuszcz - starczy dodać na patelnię kilka łyżek wody - włożyć ryż i mieszając ogrzewać aż woda odparuje a ryż znów będzie sypki .
3 komentarze:
Super ryż,piękny kolor mój synek tylko żółty zjada innego nie tknie więc zazwyczaj robiłam z curry ,ale teraz wypróbuję z kurkumą
Bardzo lubię takie ryż - jest świetny do sosu słodko-kwasnego lub jabłkowo-cebulowego :)
Wczoraj też się pokusiłam na dodatek kurkumy do ryżu. Pyszny a do tego piękny kolor :)
Prześlij komentarz