czwartek, 6 października 2011

Ryż na bulionie z kurkumą


Złocisty , sypki , smaczny . Pięknie wygląda .Można go zrobić w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym . Można podawać jako samodzielne danie np. z surówką . Można używać do sałatek warstwowych , faszerować nim warzywa . Jest po prostu pyszny .
Czas 30 minut

Składniki :
20 dag ryżu parabolicznego ( 2 torebki )
2 łyżki masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
½ łyżeczki kurkumy
2,5 szklanki wody


W rondelku rozgrzać oliwę z masłem . Wsypać ryż i smażyć mieszając przez 3 minuty.

Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową i wsypać kurkumę  . Doprowadzić do wrzenia .

Zmniejszyć gaz i gotować aż ryż wchłonie całkowicie płyn .

Zestawić z gazu .

Zawinąć w kocyk i zostawić pod przykryciem ma minimum 10 minut by ryż ,, doszedł „. 
Doskonale się podgrzewa nic nie tracąc na smaku i wyglądzie .

Ponieważ ma już w sobie tłuszcz - starczy dodać na patelnię kilka łyżek wody - włożyć ryż i mieszając ogrzewać aż woda odparuje a ryż znów będzie sypki .

3 komentarze:

Katka pisze...

Super ryż,piękny kolor mój synek tylko żółty zjada innego nie tknie więc zazwyczaj robiłam z curry ,ale teraz wypróbuję z kurkumą

tu-tusia pisze...

Bardzo lubię takie ryż - jest świetny do sosu słodko-kwasnego lub jabłkowo-cebulowego :)

kuchennefascynacje pisze...

Wczoraj też się pokusiłam na dodatek kurkumy do ryżu. Pyszny a do tego piękny kolor :)