Dobra
dusza ( dzięki Heniu ) podarowała mi nakładki na garnek do przecierania kluseczek. To robię i
muszę przyznać , że to duże ułatwienie.
Czas
:30 minut
Składniki
:
4
średnie ziemniaki
1
jajko
mąka
sól
2
łyżki oleju
Ugotować
3 ziemniaki , odcedzić i przecisnąć przez praskę .Jeden ziemniak utrzeć na tarce jarzynowej na najmniejszych
oczkach ( jak na placki ) . Zostawić na kilka minut by puścił sok. Zlać sok .
Dodać jajko i szczyptę soli , ziemniaki puree i mąkę ( ok. 1 szklanki ). Ciasto ma być dość gęste .
W garnku zagotować osolona wodę z olejem .Nałożyć na garnek nakładkę z dużymioczkami. Położyć ciasto i łopatką do przecierania przeciskać ciasto przez oczka
bezpośrednio do wody. Gotować 4 minuty od wypłynięcia klusek . Wyjąć łyżką
cedzakową .
Okrasić
skwarkami z boczku. Podawać z kapustą kiszoną obgotowaną .
Proste
a jak smaczne danie .Ta porcja starcza dla 2 osób .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz