wtorek, 24 stycznia 2012

Pomidorowa zmiksowana z włoszczyzną


Z reguły po ugotowaniu wywaru na pomidorówkę wyciągam włoszczyznę z garnka . Dziś włoszczyznę zmiksowałam - wyszła pyszna zupa krem.




Czas : 1,5 godziny
Składniki:
1/2 kg porcji rosołowej ( 1 korpus )
kawałek selera
2 małe pietruszki
3 marchewki
kawałek białej części pora
listek laurowy
2 ziela angielskie
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
kilka gałązek świeżego lubczyku ( lub mrożone liście )
10 dag ( ok. ) koncentratu pomidorowego
przyprawa do zup ( ulubiona - ja dałam kostkę bulionową Knorra )
szczypta cukru
szczypta białego pieprzu grubo mielonego
1 litr wody


Porcję rosołową umyć i pokroić na mniejsze kawałki tak by spokojnie można ją było zakryć litrem wody . Włoszczyznę obrać - umyć i włożyć do garnka razem z porcją rosołową , zielem angielskim , liściem laurowym , lubczykiem , przyprawą do zupy .Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować ok.1 godziny .

Wyjąć porcje rosołową i warzywa . Wywar  zmiksować z marchewką , pietruszką i selerem (por odrzucić).


Dodać koncentrat pomidorowy .Zagotować .Doprawić do smaku przyprawą do zupy ( maggi ) , cukrem i białym pieprzem . 

Podawać z grzankami , drobnym makaronem , ryżem , lanymi kluseczkami do wyboru. Śmietankę dodaję na talerzu . Oczywiście dobrze jest posypać zieleniną .

Brak komentarzy: