Czasem
trzeba ,,wyczyścić " lodówkę bo
zebrało sie trochę tego , trochę tamtego .
Czas:
15 minut
Składniki
:
20
dag boczniaka
1
,,Sos borowikowy " Knorra ( w
torebce )
2
łyżki masła
1
łyżka oleju aromatyzowanego borowikami ( jak nie ma to olej z pestek winogron +
1/2 kostki bulionu grzybowego Knorra )
3/4
szklanki wody
3/4
szklanki słodkiej śmietanki 18 %
natka
pietruszki
Boczniaki
oczyścić, wyciąć twardą część przy ogonku i pokroić w grube paski . Rozgrzać
masło z olejem i podsmażyć boczniaka na rumiano ( jeśli używamy zwykłego oleju
to pod koniec smażenia wrzucić na patelnię rozkruszoną kostkę grzybową i
doprowadzić do jej rozpuszczenia ).
Rozetrzeć
gotowy sos z zimną wodą i doprowadzić do zagotowania. Dolać śmietankę i gotować
mieszając na małym gazie 3 minuty. Włożyć boczniaki razem z tłuszczem na którym
się smażyły , wymieszać i dusić 2 minuty.
Podawać
z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem lub jak kto lubi.
Ja
miałam w zapasie kluski śląskie - do tego otworzyłam słoiczek buraczków .
Szybki obiad a przez doprawienie zupełnie nie przypomina ,, gotowców "
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz