Pochodna
gotowania brokułu na II danie .Z cyklu dań na kryzys ( i nie tylko )
Czas
: 10 minut
Składniki
:
2
szklanki wywaru z gotowania brokułu ( lekko osolonego )
3/4
szklanki ugotowanych kawałków brokułu ( głąb , pokruszone kawałki , dolne
gałązki od różyczek brokułu )
1/3
szklanki słodkiej śmietanki
3
łyżki mrożonego kopru ( lub suszonego - zależy co sie ma w zapasie )
1
łyżeczka masła
maggi
lub inna przyprawa do zup
pieprz
mielony
2
cienkie wafle kukurydziane ( Good Food - mogą być nawet pokruszone )
Podgrzać
wywar z gotowania brokułu z masłem , kawałkami brokułu , koprem, śmietanką .
Przelać do malaksera . Dorzucić pokruszone wafle .Zmiksować . Doprawić do smaku
pieprzem , maggi .
Podawać
w filiżankach lub bulionówkach do popicia . Dodatkowo można podać wafle do
przegryzania .
Zupa
w zasadzie kosztuje nas grosze bo wywar i resztki brokułu i tak mamy .Użyłam do
zagęszczenia wafle kukurydziane zamiast mąki bo mało ze zdrowsze to też jakieś
zawsze w zapasie mam , a czasem któryś się złamie lub pokruszy i wtedy
doskonale sie nadaje do takiego celu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz