czwartek, 23 lutego 2012

Brokułowa zupa krem z waflami kukurydzianymi


Pochodna gotowania brokułu na II danie .Z cyklu dań na kryzys ( i nie tylko )
Czas : 10 minut
Składniki :
2 szklanki wywaru z gotowania brokułu ( lekko osolonego )
3/4 szklanki ugotowanych kawałków brokułu ( głąb , pokruszone kawałki , dolne gałązki od różyczek brokułu )
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki mrożonego kopru ( lub suszonego - zależy co sie ma w zapasie )
1 łyżeczka masła
maggi lub inna przyprawa do zup
pieprz mielony
2 cienkie wafle kukurydziane ( Good Food - mogą być nawet pokruszone )
Podgrzać wywar z gotowania brokułu z masłem , kawałkami brokułu , koprem, śmietanką . Przelać do malaksera . Dorzucić pokruszone wafle .Zmiksować . Doprawić do smaku pieprzem , maggi .
Podawać w filiżankach lub bulionówkach do popicia . Dodatkowo można podać wafle do przegryzania .
Zupa w zasadzie kosztuje nas grosze bo wywar i resztki brokułu i tak mamy .Użyłam do zagęszczenia wafle kukurydziane zamiast mąki bo mało ze zdrowsze to też jakieś zawsze w zapasie mam , a czasem któryś się złamie lub pokruszy i wtedy doskonale sie nadaje do takiego celu .

Brak komentarzy: