Bardzo smaczne danie z cyklu postnych . Trochę pracochłonne
. Ale warte tego by je robić . Gorąco namawiam do poświecenia mu trochę czasu - szczególnie w zimie . Na dworze zimno ,
wiatr i śnieg dmucha , a w kuchni pachnie
grzybowo . To jak cofnięcie się w czasie .A potem jeszcze ten aromatyczny
smakowity sosik w którym kąpią się ziemniaczki - po prostu pycha . Ziemniaki
faszerowane pieczarkami są prostszą wersją tych faszerowanych duszonymi
grzybami . Po prostu skończyły mi się mrożone duszone grzyby , a apetyt na
potrawę został .
Bardzo smaczne danie z cyklu postnych . Trochę pracochłonne
. Ale warte tego by je robić . Gorąco namawiam do poświecenia mu trochę czasu - szczególnie w zimie . Na dworze zimno ,
wiatr i śnieg dmucha , a w kuchni pachnie
grzybowo . To jak cofnięcie się w czasie .A potem jeszcze ten aromatyczny
smakowity sosik w którym kąpią się ziemniaczki - po prostu pycha . Ziemniaki
faszerowane pieczarkami są prostszą wersją tych faszerowanych duszonymi
grzybami . Po prostu skończyły mi się mrożone duszone grzyby , a apetyt na
potrawę został .
Czas : 1 godzina
Składniki :
8 średnich ziemniaków
5 średnich pieczarek
1 średnia cebula
6 kapeluszy suszonych grzybów
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
2 łyżki gotowej białej zasmażki w
proszku ( lub mąka )
1 łyżka masła
3 łyżki oleju z pestek winogron
przyprawa do zup i sosów
pieprz biały mielony
2 łyżki kopru
2,5 szklanki wywaru z gotowania
grzybów połączonego z bulionem warzywnym ( może być z kostki bulionowej )
Grzyby namoczyć i ugotować w
małej ilości wody . Wyjąc z wywaru i pokroić w paseczki - wywar zachować ( ok.
1 szklanki) .Pieczarki pokroić w drobną
kostkę i podsmażyć na oleju . Cebulę pokroić bardzo drobno i
dorzucić do pieczarek .Dusić aż płyn
odparuje , a cebula się zeszkli .Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem
.Dosypać do farszu połowę kopru i wymieszać .Wybrać do tej potrawy jasne ,
podłużne ziemniaki jednakowej wielkości . Obrać .Umyć. Delikatnie naciąć
spodnią część tak by ziemniak ,,stał" nie przewracając się . Łyżeczką wydrążyć środki
ziemniaków , robiąc w nich foremne zagłębienia
( wydrążone kawałki zostawić ).
Nadziać ziemniaki farszem
grzybowym .
Ułożyć płasko na dnie szerokiego garnka ( tak by zakrywały ściśle
dno ). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania , grzyby suszone .
Zalać wywarem z gotowania grzybów. Dolać wywar warzywny tak by zakrył ziemniaki
.
Gotować na małym gazie ok. 30 minut . Ostrożnie wyjąć ziemniaki .
Sos
doprawić do smaku . Dodać masło i śmietankę . Zagęścić sos zasmażką .
Podawać
wylewając na talerz porcję sosu , kładąc na nim ziemniaki i posypując resztą
usiekanego kopru .
Ja dusiłam ziemniaki w Patelni
Dry Cooker Delimano więc dawałam mniej płynu
, jeśli robimy w normalnym garnku zalewamy ziemniaki tak by były zakryte
i dusimy uchylając pokrywkę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz