czwartek, 23 lutego 2012

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

Bardzo smaczne  danie z cyklu postnych . Trochę pracochłonne . Ale warte tego by je robić . Gorąco namawiam do poświecenia mu trochę czasu  - szczególnie w zimie . Na dworze zimno , wiatr i śnieg  dmucha , a w kuchni pachnie grzybowo . To jak cofnięcie się w czasie .A potem jeszcze ten aromatyczny smakowity sosik w którym kąpią się ziemniaczki - po prostu pycha . Ziemniaki faszerowane pieczarkami są prostszą wersją tych faszerowanych duszonymi grzybami . Po prostu skończyły mi się mrożone duszone grzyby , a apetyt na potrawę został .





Bardzo smaczne  danie z cyklu postnych . Trochę pracochłonne . Ale warte tego by je robić . Gorąco namawiam do poświecenia mu trochę czasu  - szczególnie w zimie . Na dworze zimno , wiatr i śnieg  dmucha , a w kuchni pachnie grzybowo . To jak cofnięcie się w czasie .A potem jeszcze ten aromatyczny smakowity sosik w którym kąpią się ziemniaczki - po prostu pycha . Ziemniaki faszerowane pieczarkami są prostszą wersją tych faszerowanych duszonymi grzybami . Po prostu skończyły mi się mrożone duszone grzyby , a apetyt na potrawę został .

Czas : 1 godzina

Składniki :
8 średnich ziemniaków
5 średnich pieczarek
1 średnia cebula
6 kapeluszy suszonych grzybów
½ szklanki słodkiej  śmietanki 18 %
2 łyżki gotowej białej zasmażki w proszku ( lub mąka )
1 łyżka masła
3 łyżki oleju z pestek winogron
przyprawa do zup i sosów
pieprz  biały mielony
2 łyżki kopru
2,5 szklanki wywaru z gotowania grzybów połączonego z bulionem warzywnym ( może być z kostki bulionowej )

Grzyby namoczyć i ugotować w małej ilości wody . Wyjąc z wywaru i pokroić w paseczki - wywar zachować ( ok. 1 szklanki) .Pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju . Cebulę pokroić bardzo drobno i dorzucić do pieczarek .Dusić aż płyn  odparuje , a cebula się zeszkli .Doprawić farsz do smaku solą  i pieprzem .Dosypać do farszu połowę kopru i wymieszać .Wybrać do tej potrawy jasne , podłużne ziemniaki jednakowej wielkości . Obrać .Umyć. Delikatnie naciąć spodnią część tak by ziemniak ,,stał" nie przewracając się .  Łyżeczką wydrążyć środki ziemniaków , robiąc w nich foremne zagłębienia  (  wydrążone kawałki  zostawić ).

Nadziać ziemniaki farszem grzybowym .

Ułożyć płasko na dnie szerokiego garnka ( tak by zakrywały ściśle dno ). Wrzucić kawałki ziemniaków pozostałe z wydrążania , grzyby suszone .
Zalać wywarem z gotowania grzybów. Dolać wywar warzywny tak by zakrył ziemniaki . 

Gotować na małym gazie ok. 30 minut . Ostrożnie wyjąć ziemniaki . 

Sos doprawić do smaku . Dodać masło i śmietankę . Zagęścić sos zasmażką .

Podawać wylewając na talerz porcję sosu , kładąc na nim ziemniaki i posypując resztą usiekanego kopru  .
Ja dusiłam ziemniaki w Patelni Dry Cooker Delimano więc dawałam mniej płynu  , jeśli robimy w normalnym garnku zalewamy ziemniaki tak by były zakryte i dusimy uchylając pokrywkę .

Brak komentarzy: