poniedziałek, 6 lutego 2012

Cebulowa kartoflanka z ,, ośmiorniczką ":


W poszukiwaniu nowych odcieni smaku kartoflanki . Bardzo udane poszukiwanie moim zdaniem .




Czas : 1 godzina

Składniki :

4 średnie ziemniaki
2 marchewki średniej wielkości
2 duże cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
4 cienkie białe kiełbaski parzone
4 szklanki wody
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
sól
szczypta mielonego pieprzu
szczypta utartej gałki muszkatołowej
4 łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku

Cebule pokroić w piórka i smażyć na złoto na tłuszczu ( masło z olejem ). Ziemniaki ( obrane i umyte ) pokroić w kostkę , a marchew w plasterki. Włożyć do garnka cebulę, ziemniaki i marchew . Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową i gotować 45 minut.
Kiełbaski pokroić na 4 części każdą i ponacinać w ,, ośmiorniczki: Wrzucić do garnka z zupą i ogrzewać aż się ,, rozwiną " Wlać śmietankę . Doprawić do smaku  solą ,pieprzem i gałką muszkatołową .


Podawać posypaną pokrojonym szczypiorkiem.


Brak komentarzy: