W
poszukiwaniu nowych odcieni smaku kartoflanki . Bardzo udane poszukiwanie moim
zdaniem .
Czas
: 1 godzina
Składniki
:
4
średnie ziemniaki
2
marchewki średniej wielkości
2
duże cebule
2
łyżki oleju
1
łyżka masła
1
kostka bulionu drobiowego Knorra
4
cienkie białe kiełbaski parzone
4
szklanki wody
1
szklanka słodkiej śmietanki 18 %
sól
szczypta
mielonego pieprzu
szczypta
utartej gałki muszkatołowej
4
łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku
Cebule
pokroić w piórka i smażyć na złoto na tłuszczu ( masło z olejem ). Ziemniaki (
obrane i umyte ) pokroić w kostkę , a marchew w plasterki. Włożyć do garnka
cebulę, ziemniaki i marchew . Zalać wodą . Dodać kostkę bulionową i gotować 45
minut.
Kiełbaski
pokroić na 4 części każdą i ponacinać w ,, ośmiorniczki: Wrzucić do garnka z
zupą i ogrzewać aż się ,, rozwiną " Wlać śmietankę . Doprawić do
smaku solą ,pieprzem i gałką
muszkatołową .
Podawać
posypaną pokrojonym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz