Przepis podejrzałam kilka lat
temu w programie telewizyjnym Roberta Makłowicza .Spisałam , zrobiłam ,
posmakował nam i tak już został wśród robionych w moim domu dań . Mój przepis
odrobinę się różni od oryginału jeśli chodzi o proporcje .Oryginalny przepis
znalazłam ostatnio w Internecie – jest tu :
Czas : 1,5 – 2 godzin
Składniki :
60 dag wieprzowiny ( chuda
łopatka )
30 dag kiszonej kapusty ( jeśli
za kwaśna to przepłukać )
2 cebule
1 kostka bulionu wołowego
Knorra
1 kostka mięsna Winiary
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka mielonej czerwonej
papryki ( słodkiej )
1 ząbek czosnku
¾ szklanki kwaśnej śmietany
sól
pieprz mielony
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
Mięso oczyścić z błonek i
pokroić w dużą kostkę , cebule w piórka .Na patelni rozgrzać smalec i zeszklić
cebulę .Następnie dodać do niej mięso i obsmażyć na rumiano. Posypać papryką ,
kminkiem , szczyptą soli . Wrzucić roztarty czosnek. Podlać szklanką wody i
chwilę dusić. Przełożyć do rondla. Wlać resztę wody ..Dodać kostkę mięsna i
bulionową . Dusić 40 minut. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę i gotować jeszcze
godzinę. Doprawić do smaku .Zmieszać mąkę z olejem i zagęścić nią gulasz .Zagotować. Śmietanę
rozrobić z odrobiną gorącego sosu od gulaszu i dodać do gulaszu bezpośrednio
przed podaniem ( już nie podgrzewać . Wymieszać .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz