Lubię
burgery drobiowe - takie robione w domu . A najbardziej lubię doprawiając je na
wszelkie sposoby .Dodaję do masy mięsnej warzywa , grzyby , kukurydzę .
Wszystkie są dobre . Do tego dip na bazie jogurtu ( ostry np. czosnkowy ) i
pieczywo ( może być podpieczone ) lub frytki i już posiłek gotowy . Oczywiście
miska surówki .
Raczej
nie robię w bułce - nie przepadam za takim sposobem podania - wolę tradycyjnie
- mniej sie upaprzę :)
Czas
: 15 minut
Składniki:
25
dag mięsa mielonego z kurczaka
1/2
cebuli
1/8
czerwonej papryki
1/8
zielonej papryki
3
łyżki pokrojonej natki pietruszki
1
jajko
6
płaskich łyżek bułki tartej
sól
pieprz
mielony
maggi
w płynie
mąka
do oprószenia
olej
z pestek winogron
Pokroić
w drobniutka kostkę obie papryki i cebulę . Usiekać natkę pietruszki .Dodać do
masy mięsnej jajko , warzywa , natkę , bułkę tartą , 2 łyżki oleju . Dobrze
wymieszać. Doprawić do smaku maggi , pieprzem i solą .
Zwilżyć
ręce zimną wodą i uformować 4 burgery - rozpłaszczyć je i uformować w kształtne
burgery
Oprószyć
mąką .
Na
patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść burgery . Smażyć na rumiano z obu stron
. Zmniejszyć gaz i dosmażyć burgery .
Podałam
z piklami ( marynowane buraczki , marynowane pieczarki , korniszonki ) , dipem
jogurtowym ( czosnkowym ) i ciepłą bułką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz