Żydowskie
Farfelki robi się zupełnie tak jak zacierkę tyle , że na jajkach .
Czas
: 10 minut
Składniki
:
2
średniej wielkości jajka
ok 2
szklanek mąki ( zależy od wielkości jajek )
szczypta
soli
Zagnieść
twarde ciasto z jajek , mąki i soli ( wsypując najpierw 1,5 szklanki mąki - a
potem w miarę potrzeb podsypując resztą ).Albo zostawić ciasto by obeschło i
potem ucierać na tarce na grubych oczkach - albo tak jak ja robię rwać malutkie
zacierki. Zostawić na omączonej tacce do lekkiego obeschnięcia. Zagotować
osoloną wodę i wrzucać na wrzątek kluseczki. Gotować ok 10 minut. Odcedzić .
Podawać
jako dodatek do zup lub na mleku jako danie śniadaniowe, lub np okraszone
tłuszczem np z obgotowaną kiszoną kapustą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz