niedziela, 12 lutego 2012

Farfelki - czyli inna zacierka


Żydowskie Farfelki robi się zupełnie tak jak zacierkę tyle , że na jajkach .


Czas : 10 minut

Składniki :

2 średniej wielkości jajka
ok 2 szklanek mąki ( zależy od wielkości jajek )
szczypta soli

Zagnieść twarde ciasto z jajek , mąki i soli ( wsypując najpierw 1,5 szklanki mąki - a potem w miarę potrzeb podsypując resztą ).Albo zostawić ciasto by obeschło i potem ucierać na tarce na grubych oczkach - albo tak jak ja robię rwać malutkie zacierki. Zostawić na omączonej tacce do lekkiego obeschnięcia. Zagotować osoloną wodę i wrzucać na wrzątek kluseczki. Gotować ok 10 minut. Odcedzić .
Podawać jako dodatek do zup lub na mleku jako danie śniadaniowe, lub np okraszone tłuszczem np z obgotowaną kiszoną kapustą .

Brak komentarzy: