Odmian jajecznicy jest tyle co gotujących , albo
i więcej .Przypomniał mi sie , że nie wstawiłam jeszcze przepisu ( pomysłu ) na
jajecznicę z boczniakami .Polecam wszystkim miłośnikom grzybów .Boczniaki to
taki smaczek miedzy grzybami leśnymi a pieczarkami .Robię z nich wiele dań .Między
innymi taką jajecznicę .
Zdjęcie robione dawno - dawno temu i nie bardzo
mi się podoba - wymienię przy okazji .
2 łyżki masła
4 jajka
Sól
Pieprz mielony
.
Boczniaki oczyścić , wyciąć twardy kawałek ( przy ogonku ) , przeciąć na połówki ( lub ćwiartki , gdy są duże ) kapelusze , albo gdy są małe pozostawić w całości . Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła i ułożyć na niej boczniaki . Smażyć na średnim gazie przewracając aż się zarumienią . Dodać drugą łyżkę masła . Wbić jajka na patelnię .Posolić , popieprzyć i usmażyć ( mieszając ) aż jajka się zetną
3 komentarze:
oj, jak pysznie - uwielbiam boczniaki!
Nie jest takie złe foto.Najważniejsze że jajecznica jest pyszna,też taka uwielbiam mmm :-)
Tere fere - zdjęcie jest do bani - ale jajecznica pyszna :) . Witam w ten zimowy poranek . Pyzuniu idę do Ciebie na sałatkę albo do Ewci na fritatę .
Prześlij komentarz