Zamiast pączków pikantny obiadek . Mięciutkie kotlety z
karkówki bez kości duszone w sosie na bazie ketchupu . Taka
zimowa wersja marynaty
BBC do grilla ( zawsze mi tak doprawione mięsko
smakowało ). W warunkach domowych w zimie raczej sobie
grilla jako ,,odtrutki" na pączki nie zrobię . Ale co tam - nie
można na grillu - można w garnku .
Czas : 1 godzina
Składniki:
2 kotlety z karkówki ( bez kości )
2 płaskie łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka cukru brązowego trzcinowego
1/2 szklanki pikantnego ketchupu
1 szklanka wody
1,5 średniej cebuli
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki mąki do oprószenia
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
Kotlety z karkówki ,,rozbić " tłuczkiem do mięsa
.Wymieszać pieprz ,
paprykę , cukier i natrzeć mieszanką kotlety .Oprószyć mąką i
odłożyć na chwilę .
paprykę , cukier i natrzeć mieszanką kotlety .Oprószyć mąką i
odłożyć na chwilę .
Obrać i pokroić w ,,piórka" cebulę .Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić
cebulę i smażyć mieszając aż się zeszkli .Rozsunąć ją i pomiędzy
położyć kotlety .
cebulę i smażyć mieszając aż się zeszkli .Rozsunąć ją i pomiędzy
położyć kotlety .
Obsmażyć z
obu stron . Przełożyć razem z cebulą do garnuszka .
Dorzucić ziele angielskie i listek laurowy . Zalać ketchupem
zmieszanym z wodą .
Dorzucić ziele angielskie i listek laurowy . Zalać ketchupem
zmieszanym z wodą .
Dusić pod przykryciem 45 minut na małym gazie .
Doprawić do smaku cukrem trzcinowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz