czwartek, 16 lutego 2012

Karkówka na ostro w ketchupie


Zamiast pączków pikantny obiadek . Mięciutkie kotlety z

karkówki bez kości duszone w sosie na bazie ketchupu . Taka

zimowa wersja marynaty

BBC do grilla ( zawsze mi tak doprawione mięsko

smakowało ). W warunkach domowych w zimie raczej sobie

grilla jako ,,odtrutki" na pączki nie zrobię . Ale co tam - nie

można na grillu - można w garnku .




Czas : 1 godzina

Składniki:

2 kotlety z karkówki ( bez kości )
2 płaskie łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka cukru brązowego trzcinowego
1/2 szklanki pikantnego ketchupu
1 szklanka wody
1,5 średniej cebuli
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki mąki do oprószenia
1 liść laurowy
2 ziela angielskie


Kotlety z karkówki ,,rozbić " tłuczkiem do mięsa .Wymieszać pieprz ,

paprykę , cukier i natrzeć mieszanką kotlety .Oprószyć mąką i

odłożyć na chwilę .


Obrać i pokroić w ,,piórka" cebulę .Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić

cebulę i smażyć mieszając aż się zeszkli .Rozsunąć ją i pomiędzy

położyć kotlety .


Obsmażyć z obu stron . Przełożyć razem z cebulą do garnuszka .

Dorzucić ziele angielskie i listek laurowy . Zalać ketchupem

zmieszanym z wodą .

Dusić pod przykryciem 45 minut na małym gazie .
Doprawić do smaku cukrem trzcinowym .

Brak komentarzy: