Popularny w Anglii ( a dostępny
również u nas Sweet Plum Sauce )jest doskonały jako przyprawa. A w zestawieniu
z pieczonym w Garnku rzymskim mięsem
nadaje mu fantastyczny smak.
Czas : 2,5 godziny
Składniki :
4 łyżki Sweet Plum Sauce ( jak
nie mamy to można wymieszać dobre powidła z odrobina oleju, sosu sojowego ,
szczypty papryki mielonej, soli – będzie tak trochę przypominać smak sosu )
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżki smalcu
3 cebule
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
½ szklanki bulionu wołowego
1 łyżka mąki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
Mięso oczyścić dokładnie z
błonek , żyłek i tłuszczy . Natrzeć sosem śliwkowym, sola , pieprzem . Lekko rozbić
.Uformować kształtny kawałek ( jak trzeba to obwiązać nicią do pieczenia mięs .
Zawinąć w folię aluminiową i zostawić w lodówce na noc (12 godzin ).
Namoczyć Garnek rzymski na 15
minut ( tak by był całkowicie przykryty wodą – pokrywka też ).
Na patelni rozgrzać smalec i
obsmażyć na rumiano mięso ze wszystkich stron ( przewracać nie używając
widelców by nie wyciekł z mięsa sok ) .
Ułożyć mięso w Garnku .Na
patelnię po smażeniu mięsa wlać ½ szklanki bulionu wołowego ( najlepiej takiego
domowego ugotowanego na okrawkach z wołowiny , ale jak nie ma to może być z
kostki bulionowej lub proszku ).Obłożyć pokrojonymi w ósemki cebulami . Dodać
liście laurowe i ziele angielskie .Przykryć szczelnie Garnek.
Wstawić Garnek do zimnego
piekarnika i włączyć piekarnik na 100 stopni C .
Gdy piekarnik osiągnie tą
temperaturę zwiększyć do 220 C
i piec przez 2,5 godziny .
Wyjąć mięso z garnka .Usunąć
nici .Zawinąć w folię aluminiowa i trzymać w ciepłym piekarniku by nie ostygło.
Sos przetrzeć przez sito lub
zmiksować .Zagęścić mąka – zagotować , wlać śmietankę . Doprawić .
Mięso pokroić w plastry .
Podawać z sosem , ziemniakami ( lub kluchami ) i surówką np. z buraczków .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz