sobota, 25 lutego 2012

Kawa różana ze śmietanką


Z kawami u mnie to jest tak: rano czarny szatan - koniecznie gorzki by się obudzić . Po południu wszelkie możliwe aromaty . Lubię eksperymentować ze smakami . Juz robiłam kawę różaną tym razem jej śmietankowa wersja .
Czas : 5 minut
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/4 filiżanki śmietanki 18%
1 łyżeczka cukru brązowego
2 łyżeczki syropu z płatków róży ( Polska róża )
3/4 filiżanki wrzątku

Do filiżanki wsypujemy kawę i cukier . Zalewamy wrzątkiem i mieszamy  . 

Dodajemy syrop różany.

Osobno spieniamy śmietankę . Gdy jest gotowa dodajemy do filiżanki z kawą . 


3 komentarze:

Anonimowy pisze...

podobno kawy rozpuszczalnej nie należy zalewać wrzątkiem ;)

Unknown pisze...

A wiesz , że nie mam pojęcia - tu wsypuję od razu z kawą brązowy cukier a on się dłużej rozpuszcza . Jakoś nigdy nie zastanawiałam się nad kawą rozpuszczalną - woda się gotuje zalewam .Chyba po prostu rozpuszczalna trochę lekceważę - to taka nie skomplikowana kawa .Ale zaraz sobie poczytam jak cos znajdę czy to nie można czy nie trzeba używać wrzątku .

delicious pisze...

oj tam oj tam ... to tylko wskazówki od producentow ... czy widzicie jakas roznice ? pozdrawiam swietny blog :)