poniedziałek, 13 lutego 2012

Kurczak w złotej potrawce


Fascynują mnie ostatnio możliwości wykorzystania kolorowych marchewek . Uzyskanie identycznego smaku potrawy przy zupełnie innym jej wyglądzie bawi mnie . Cóż może być bardziej klasycznego niż kurczak w sosie potrawkowym i gotowana marchewka do tego .Proste łatwe . A co będzie jak użyjemy żółtej marchewki ? Sami oceńcie .
3 udka z kurczaka
2 duże marchewki żółte
1 mała cebulka
kawałek białej części pora
1 średnia pietruszka
kawałek selera
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
sok z cytryny
szczypta cukru
1 żółtko
2 łyżki mąki
1,5 łyżki masła
3,5 szklanki  wody *

Oczyścić warzywa .Umyć mięso. Ułożyć w garnku . Dodać ziele angielskie , liście laurowe , szczyptę soli . Zalać zimną  wodą i gotować na małym gazie 1 godzinę .

Wyjąć mięso i warzywa . Wywar przecedzić .

Z mięsa usunąć skóry ( no chyba że ktoś lubi gotowane skórki  ) .
W małym rondelku rozpuścić masło , zasypać je mąką - wymieszać .

Rozprowadzić ostudzonym wywarem ( ok. 1 szklanki ). Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny i wlać do garnuszka.

Doprawić sos do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli i cukru.
Marchewkę pokroić w drobną kostkę. 

Połowę  zmiksować i wymieszać z sosem .

Resztę zostawić do posypywania potrawy ..
Podawać z ryżem oblewając żółtym sosem i posypując pokrojoną marchewką i usiekanym koprem .
* Jeśli gotujemy w szczelnie przykrytym garnku to powinno nam zostać ok. 3 szklanek wywaru . Ja używam 1 szklankę do sosu potrawkowego , a 2 doprawiam maggi w płynie i mam dla 2-3 osób po filiżance do popicia 2 dania .

Brak komentarzy: