Z
reguły smażę małe nototenie w całości . Tyle , że wnuczka grzebie w rybach w
których są ości . A , że zapowiedziała sie dziś po szkole na obiad to nie było
wyboru trzeba było filetować .A jak usmażyć takie mini filety ? No chyba tylko
cieście na głębokim oleju bo inaczej wyjdą ,, chrupki " a nie ryba .
Czas
: 15 minut + macerowanie w marynacie
Składniki
:
2
małe nototenie
1/2
cytryny
1
pomarańcza
1
łyżeczka konfitury z gorzkich pomarańczy ( tzn. z kawałkami skórki )
1
łyżeczka miodu
sól gruba
morska
szczypta
kurkumy
szczypta
papryki mielonej- słodkiej
olej
z pestek winogron
5
łyżek mąki
1 jajko
Nototenie oskrobać
z łusek .
Filetować- dokładnie
usuwając ości .
Wymieszać
marynatę z 5 łyżek oleju , soku z cytryny , soku z pomarańczy , miodu ,
konfitury , szczypty pieprzu i soli .Zalać
rybę marynatą i zostawić na 30 minut .
Wyjąć - otrzeć marynatę - osuszyć
papierowymi ręcznikami kuchennymi .
Posolić
i posypać szczyptą białego pieprzu mielonego .Miąższ pomarańczy pokroić w drobną kostkę .Jajko
dobrze roztrzepać z 3 łyżkami oleju i
miąższem wykrojonym z 1/2 pomarańczy pokrojonym w drobną kostkę .Dodać mąkę ,
szczyptę soli , kurkumę , paprykę i
wyrobić na gładkie ciasto .
W rozgrzać olej ( tak by ryba smażyła się dość
dobrze zanurzona ) . Rybę maczać w cieście i wrzucać na rozgrzany olej .
Smażyć
przewracając aż się zrumieni z obu stron
.
Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych .
2 komentarze:
Fajnie, że pokazujesz jak robić danie krok po kroku. Prezentuje się bardzo apetycznie,
pozdrawiam ;)
szana-banana
Zaczęłam tak opisywać bo pamiętam problemy z wytłumaczweniem niektórych przepisów na odległość . Podawałam dzieciom przepis a potem był cykl pytać - a w jaka kostke pokroić , a ciasto jakie ma być i tak dalej . A tak widzą co biorę i jak wygladają poszczególne etapy gotowania .
Prześlij komentarz