Wegetariański przysmak
Przetwory
z róży mają to do siebie , ze wbrew obiegowej opinii można je wykorzystywać w
nie konwencjonalny sposób. Nadają potrawom egzotyczny posmak. Taką sałatkę można
wykorzystać jako dodatek do pieczonego drobiu ( zostało mi kurczaka z wczoraj )
lub samodzielną przekąskę .
Czas
:10 minut
Składniki
:
20
pomidorków cherry
kilka
kruchych liści sałaty
mały
kawałek cebuli ( po pokrojeniu ok. łyżki )
grubo
mielony pieprz kolorowy
szczypta
soli
3
łyżki oleju z pestek winogron
2
łyżki octu balsamicznego ( ilość zależy od mocy octu - jak mamy ten z górnej
półki to ilość będzie odpowiednio mniejsza - trzeba po prostu spróbować )
2
łyżeczki syropu z płatków róży
Umyć
i osuszyć sałatę i pomidorki. Sałatę porwać na kawałki . Pomidorki pokroić na
połówki ( lub część na połówki część zostawić całe ) . Cebulę pokroić w
,,piórka " .
Wymieszać
olej , ocet balsamiczny i syrop z płatków róży .
Ułożyć na talerzu sałatę , na
niej pomidorki i cebulę . Posypać grubo mielonym pieprzem i szczyptą soli .
Polać
różanym dresingiem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz